Efektywność Metod Numerycznych w Zagadnieniach Dynamiki - Rymarz, C.; Winnicki, I. (Engineering Transactions, 1985)
W pracy przedstawiono procedurę wyboru metody numerycznej efektywnej dynamicznie dla nieciągłego rozwiązania zagadnienia początkowego. Badania przeprowadzono na przykładzie liniowego i nieliniowego równania adwekcji z uwzględnieniem schematów Laxa-Wendorffa, MacCormacka i schematów różnicowych skonstruowanych w przestrzeni Hermite’a elementu skończonego. Przedstawiono analizę wyników obliczeń z punktu widzenia efektywności dynamicznej stosowanych metod.