Energetyczna Interpretacja Dekohezji Rur z Laminatu Epoksydowo-Szklanego - Nowak, M.; Jerzyk, I. (Engineering Transactions, 1985)
Zaproponowano metodę określania krytycznego obszaru kąta anizotropii, w którym rury z laminatu o badanej metodę strukturze i stanie naprężenia nie obszaru być eksploatowane. Metoda polega na obliczaniu energii aktywacji Uo laminatu i porównaniu jej z analogiczną wielkością żywicy i szkła. Stwierdzono, że przy obciążeniu rury ciśnieniem wewnętrznym istnieje taki kąt anizotropii agr, poniżej którego Uo laminatu jest mniejsze od Uo żywicy i że w tym przypadku najsłabszym ogniwem wytrzymałościowym rury jest granica faz (powierzchnia rozdziału) i warstwa graniczna.