Powłoka Walcowa Zamknięta Obciążona Antysymetrycznym Układem Sił Skupionych Stycznych do Brzegu i do Powierzchni - Kacperski, T.; Mołdach, R. (Engineering Transactions, 1984)
Przedstawiono analizę zachowania się półnieskończonej powłoki walcowej obciążonej siłami skupionymi stycznymi do swobodnego brzegu i do powierzchni środkowej, działającymi w jednym kierunku wzdłuż obwodu. Wyprowadzono wzory, oparte na równaniach Donnella-Własowa. Przeprowadzono obliczenia numeryczne dla przypadku, gdy powłoka obciążona jest dwiema Jednakowymi siłami wprowadzonymi w naprzemianległe punkty obwodu. Wyznaczono składowe przemieszczeń oraz momentów i sił wewnętrznych.