Analiza i Optymalizacja Układu Prętowego o Zmiennych Przekrojach w Warunkach Rezonansu Wewnętrznego - Foryś, A.; Gajewski, A. (Engineering Transactions, 1984)
Tematem pracy jest optymalizacja parametryczna układu trzech prętów o zmiennych przekrojach, połączonych przegubowo. Układ pozostaje w warunkach rezonansu wewnętrznego. Analizowano wpływ współczynników kształtu prętów na amplitudy rezonansowe elementów układu. W opisie uwzględniono nieliniowe tłumienie, jak również sprzężenie elementów układu przy wewnętrzne siły podłużne, będące siłami poprzecznymi na końcach sąsiednich prętów. Analizowany rezonans wewnętrzny ma charakter autoparametryczny. Na podstawie uzyskanych rezultatów stwierdzono wyraźny wpływ parametrów kształtu na amplitudy rezonansowe. Dobierając odpowiednie wartości współczynników można uzyskać znaczne zmniejszanie wartości amplitud. Przy optymalnych wartościach tych współczynników rezonans o charakterze parametrycznym występuje również w mniejszym obszarze częstości. Przez zmianę współczynników kształtu rezonans autoparametryczny zostaje przesunięty w inne obszary częstości.