O Idealnym Kontakcie Układu N Płyt - Rogowski, B. (Engineering Transactions, 1984)
Praca poświęcona jest osiowo symetrycznemu zagadnieniu gładkiego nie połączonego kontaktu. W stanie idealnego kontaktu znajduje się N kołowych płyt poprzecznie izotropowych, o różnych wymiarach i właściwościach sprężystych. Warunki kontaktu sprowadza się do znalezienia rozwiązań układu równań całkowych Fredholma drugiego rodzaju, określających poszukiwane wymiary obszarów kontaktu, przemieszczenia i naprężenia kontaktowe. Wskazano na sposób przejścia do rozwiązań przypadków szczególnych, przedstawiono graficznie wyniki numerycznych obliczeń i sformułowano wnioski.