Analiza Struktury i Parametrów Modelu Drgań Żurawia Samochodowego - Jedliński, W. (Engineering Transactions, 1984)
W pracy przedstawiono sposób analizy drgań układu, który stanowi model drgań żurawia samochodowego, wykorzystujący podział na tzw. układy częściowe podyktowane strukturą układu wyjściowego. Pokazano możliwości zastosowania analizy metodą perturbacji drgań układów częściowych przy słabych ich sprzężeniach. Przeprowadzono porównanie wartości współczynników sprzężenia, wyznaczonych drogą obliczeniową i wynikających z eksperymentalnej identyfikacji układu oraz dyskusję na temat poprawności i możliwości stosowania podziału na układy częściowe w praktycznej analizie drgań.