Poziome Zbiorniki Walcowe Obciążone Momentami - Danis, S.; Kacperski, T. (Engineering Transactions, 1984)
Przedmiotem badań jest nośność graniczna modeli zbiorników walcowych, obciążonych momentami w płaszczyznach prostopadłych do ich osi, a w drugim przypadku w płaszczyznach stycznych do płaszcza w miejscach połączenia podpór ze zbiornikiem.