Trójwymiarowa Analiza Mostów o Dźwigarach Zakrzywionych w Planie - Bień, J.BI (Engineering Transactions, 1983)
W pracy przedstawiono trójwymiarowe elementy skończone przydatne do analizy statycznej mostów o dźwigarach zakrzywionych w planie. Konstrukcję analizuje się przy użyciu techniki Stanowiącej połączenie szeregów Fouriera i dwuwymiarowych elementów skończonych. Przedstawiono zastosowanie opisanego sposobu obliczeń do analizy zakrzywionych w planie dźwigarów dowolnym kształcie przekroju poprzecznego. Rozwiązanie obejmuje konstrukcje jednoprzęsłowe oraz ciągłe. Metodę obliczeń ilustruje kilka przykładów numerycznych.