Drgania Giętne Prętów z Więzami Zależnymi od Częstości - Kolenda, J. (Engineering Transactions, 1983)
W pracy omówiono zagadnienie obliczeń drgań giętnych prętów z więzami dwustronnymi własnościach zależnych od częstości. Sprężyste i tłumiące własności więzów opisano funkcją zespoloną określającą sztywność dynamiczną więzów w dziedzinie częstości. Wykorzystanie tej funkcji przedstawiono na przykładzie wymuszonych i swobodnych drgań giętnych pręta. Rozpatrzono przypadki wymuszeń skupionych i rozłożonych w ujęciu deterministycznym i probabilistycznym. Stwierdzono, że w przypadku więzów o własnościach zależnych od częstości funkcje własne drgań giętnych nie są ortogonalne.